Slide

Réde község a Bakony hegység északi alján, a Kisalföld találkozásánál helyezkedik el. Komárom-Esztergom megye, Veszprém megye, Győr-Moson-Sopron megye hármas megyehatárán helyezkedik el. Kisbéri járáshoz tartozik.

Az 1309 fő lakosú, gyönyörű fekvésű bakonyaljai község a 82-es főúttól 5, a 81-es főúttól 15 km-re fekszik. Három oldalról összefüggő erdő fogja körül. Tájképi szépségei kiemelkedőek, a vadászható vadvilág, a pihenésre alkalmas tiszta levegőjű romantikus környezet itt tartja, visszatérésre készteti a látogatót.

Az eddig fellelt oklevelekben első ízben 1234-ben Rade településnévvel találkozhatunk. 1323-ban Nemesréde néven szerepel. Ekkor Réde a cseszneki váruradalomhoz tartozott. 1392-ben Zsigmond király Csesznek várát Garai Miklósnak ajándékozta, ekkor már Nagyréde néven szerepel. A bronzkorban, a római korban, és az avar korban is lakott hely volt.

A község életét 1636-tól az Esterházy-uradalom határozta meg, területének jelentős része nagybirtok volt. A falu területén húzódó, a XVIII. századból származó kastélykert ma parkerdő. Juharok, hársak között különböző fenyők díszlenek szép tisztásokkal váltakozva.

A parkban áll a műemlék jellegű katolikus templom: hajójának boltozatán barokk falképpel. Jobb falához épült Esterházy Imre síremléke 1792-ben Gróf Esterházy Imre Pilgram építész tervei alapján 1780-ban gyönyörű 32 szobás kastélyt és angolkertet építtetett. A park őrzi az egykori kastély maradványait is.

A településen látogatható vadászati kiállítás magánkézben van, melynek az egykori intéző ház ad otthon. Az épület felújítására magántőkéből került sor 2013-ban.

Az 1914-18. évi I. világháborúban elhalt 53 rédei hős emlékére állíttatott emlékmű, amely korabeli magyar katona áll a talapzaton kőből faragva. A második világháború harcai 1945. március 24-én értek véget a község területén, melyben sok rédei katona halt hősi halált. Részükre a község közepén hősi emlékművet emeltek.

A településtől 4 km-re lévő Lesaljamajor és az itt működő Major Fogadó a Magas- vagy az Öreg-Bakony északnyugati lábánál, erdővel övezve, rendkívül szép természeti környezetben helyezkedik el. Ez az egész hegyvidék legregényesebb, gyalogos kirándulási lehetőségekben legváltozatosabb vidéke (Ördög-rét, Ördök-árok, Kőmosó-völgy).

Rédén jelenleg az önkormányzat által társulásban fenntartott óvoda, valamint a közös hivatali székhelye működik. Általános iskolája a tankerület fenntartásában működik, a minőségi oktatás, a tanórán kívüli foglalkoztatás széles spektruma és magas színvonala több településről vonzza a tanulókat. A település képviselő-testülete 7 fővel működik. A településen kulturális örökségünk megőrzéséért, ifjúságért, szociális biztonságért, környezetvédelmi és sportcélokért, valamint nemzeti identitástudat megőrzéséért létrehozott alapítvány működik. A település testvértelepülési kapcsolatot ápol a szlovákiai Keszegfalva településsel.

A településen élénk a civil élet. Polgárőrség, önkéntes tűzoltóság, vöröskereszt helyi szervezete, hagyományőrző társaság és nyugdíjas klub működik, valamint az önkormányzat által alapított közalapítvány.

Keresés

Réde község hivatalos honlapja
www.rede.hu
Slide 1
Slide 1
Copyright © SoftwareAce Bt. Minden jog fenntartva!

Keresés