A rédei általános iskola energetikai korszerűsítése napelemes rendszerrel

Betűméret

 

 "KEOP-4.2.0/A/11-2011-0720"

 

A beruházás célja:
A rédei általános iskola napelemes korszerűsítése.

A projekt indokoltságát egyrészt a folyamatosan növekedő környezeti terhelés, másrészt a folyamatosan növekedő közüzemi számlák adják. Mindkét szempontot szeretnénk csökkenteni, és így hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez.

A projekt célcsoportja:

A projekt célcsoportját elsősorban az iskola diákjai és tanárai jelentik. Az iskolába jelenleg közel száz tanuló jár, az alkalmazottak száma pedig 17 fő. Tágabb értelemben viszont a település összes polgára, sőt a környékbeliek is célcsoportnak tekinthetők, hiszen a beruházás a település központi, forgalma helyén valósult meg.

Az intézmény alapterülete 1633 m2. Pinceszintből, földszintből és 1 emeleti részből áll. A földszinti rész 1960-ban épült, az emeletet 2009-be

n építették rá, hogy az iskola a vele szemben támasztott megnövekedett elvárásoknak is meg tudjon felelni. Ezzel párhuzamosan egy multi funkciós terem is kialakításra került. Az épület 9 osztályteremből, számítástechnika teremből, nyelvi laborból, valamint szertárakból, raktár- és mosdóhelységekből áll.

A napelemes fejlesztés:
Jelen fejlesztés kapcsán egy 23.5 kW névleges teljesítményű, polikristályos napelem modulokból álló rendszert telepítettek az iskola cseréppel fedett, ferde tetejére. A rendszer tartalmazza a zavartalan működéshez szükséges kiegészítőket: SMA inverterek digitális kijelzővel, megfelelő alumíniumból és rozsdamentes acélból készült tartószerkezetet és a kültéri szolár kábeleket. A napelemes fejlesztés az iskola villamos energia igényének mintegy 90%-át tudja biztosítani.

Várható eredmények:
A beruházás hatására éves szinten 27 025 kWh-val nő a megújuló alapú villamos energia termelés és 25,133 tonnával csökken a káros anyag kibocsátás.

A rendszer hatására 25,133 tonnával kevesebb CO2 kerül a levegőbe évente.

Költségek:
A teljes beruházás költsége: 30.190.440,-Ft.

Ebből:

 

Az Önkormányzat hozzájárulása:

4.528.566,-Ft

EU és hazai támogatás:

25.661.874,-Ft

Összesen:

30.190.440,-Ft

Kiegészítő információk