Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés - 2016

Betűméret

A szelektív gyűjtőedények eltávolítása után több megkeresés érkezett azzal kapcsolatosan, hogyan zajlik a továbbiakban a szelektív hulladékgyűjtés. A Vertikál Kft. korábban kiadott tájékoztatója az alábbiakban olvasható.

Réde Község Önkormányzata

 

Milyen hulladékfajtákat gyűjthetünk az új rendszer szerint szelektíven?

A házhoz menő gyűjtés rendszerében a műanyag, fém és papír hulladékot a ház elől, egy adott gyűjtési napon átlátszó zsákban szállítjuk el. A kommunális hulladék gyűjtése változatlanul marad, az eddig megszokott napokon az eddig megszokott módon és edényből gyűjtjük.

Az üveg hulladék szelektív gyűjtése nem megoldható házhoz menő módszerrel, így azt továbbra is a településen maradó gyűjtőszigetekbe tudja majd szelektálni.

Társasházas övezetben hogyan valósul meg a házhoz menő szelektív gyűjtés?

Társasházas övezetben a házhoz menő szelektív gyűjtés zsákos formája nem megfelelő, így társasházas övezetekben a szelektív gyűjtőedények (papír, műanyag, üveg) szolgálnak továbbra is a szelektív gyűjtés céljaira.

Mekkora mennyiségű szelektív hulladékot helyezhet ki egy-egy gyűjtési napon?

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek nincsen mennyiségi korlátja, Ön a szelektív hulladékgyűjtési napon az alábbiakban megadott rendszerezési feltételekkel megkötés nélküli mennyiségben kihelyezheti a szelektív hulladékát bármilyen Ön által megvásárolt, kereskedelmi forgalomban kapható átlátszó zsákban. 

Tájékoztatjuk, hogy a szelektív hulladékszállítást jogunk van megtagadni akkor, ha a szelektálás nem a megfelelő módon történt, a zsákokban más, oda nem tartozó, szennyezett vagy kommunális hulladék is található. Az ilyen esetekben Ön egy tájékoztató levelet fog kapni kollégánktól, melyben jelezzük, miért utasítottuk el a szelektív szállítást.

A szelektív házhoz menő gyűjtés bevezetésével változik-e a szolgáltatás díja?

A szelektív házhoz menő szolgáltatás bevezetése nem jár az Ön számára plusz anyagi teherrel. A jelenlegi szolgáltatás árában benne van a házhoz menő szelektív, a zöldjárat és az évi egyszeri lomtalanítás ára.

Milyen hulladékokat gyűjthet egy zsákban?

Kérem, gyűjtse egy zsákban a fém és műanyaghulladékot és egy másik zsákban, vagy kötegelve a papír hulladékot az alábbi tájékoztató által megadott módon.

Gyűjtési útmutató:

PAPÍR
GYŰJTÉS MÓDJA: Áttetsző zsákban vagy kötegelve, tisztán, laposra hajtogatva  

GYŰJTHETŐ:
kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet, telefonkönyv stb.  
     
MŰANYAG – ÉS FÉMHULLADÉK  
GYŰJTÉS MÓDJA: tisztán, laposra taposva, áttetsző zsákban  


GYŰJTHETŐ:
színes és víztiszta PET –palack, kupak (üdítős, ásványvizes) kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl. samponos, öblítős, mosogatószeres) reklámszatyor, nylonzacskó, csomagoló-fólia (zsugor, strech) TETRA-PACK dobozok (tejes, üdítős) alumínium italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz)  

NEM GYŰJTHETŐ:
A szelektív gyűjtőzsákba NEM helyezhető joghurtos, tejfölös, margarinos doboz vagy szennyezett szelektíven gyűjthető műanyag és fém hulladék. Veszélyes anyagokat, vegyszereket tartalmazó flakonok(pl.Hypo,Domestos,sósav)  

A ZÖLDHULLADÉK szállítása bevezető jelleggel, a táblázatban megjelölt időpontokban történik.

A ZÖLDHULLADÉKOT zsákban vagy kötegelve kell kihelyezni a gyűjtési napon reggel 6 óráig.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Fontos tudnivalók!

Kérjük, hogy az újrahasznosítható hulladékokat a szállítási napon, reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni az ingatlan elé. A szelektív hulladékgyűjtés igénybevételéhez bármilyen áttetsző zsák igénybe vehető.

Kérjük, hogy a szelektíven előválogatott hulladékok közé üveget NE helyezzen a zsákokba! Mindig gondoljon arra, hogy minden hulladékunkkal emberek dolgoznak.

A hulladékgyűjtő gépjármű elhaladása után kihelyezett zsákokat nem áll módunkban elszállítani!

Kiegészítő információk